Hamilelik ve Bebeğe Hazırlık
Vücudunuzdaki Değişiklikler
Hamileliğiniz ilerlerken vücudunuzda sırt ağrıları, şişkinlik veya kilo alma gibi bazı fiziksel değişiklikler göreceksiniz. Bunun gibi belirtiler, rahatsız edici olmasına rağmen normaldir ve çoğunlukla doğum yaptıktan sonra veya gebeliğinizin ilerleyen dönemlerinde ortadan kalkar.
Gebeliğiniz sırasında ve sonrasında kendinizi iyi hissetmeniz için bu belirtileri yönetmenize yardımcı olacak bazı yöntemler bulunmaktadır.
Kilo Alma
Kilo almanızın sağlıklı bir gebelik için önemli olduğunu ve bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra bu kiloları vereceğinizi unutmayın. Dikkat etmeniz gerekenler:
  1. Besleyici yemekler yemek
  2. Abur cuburu kesmek
  3. Düzenli fiziksel egzersiz yapmak (bu konuda öncelikle doktorunuzun onayını alın)
Sırt ağrısı
Gebelik döneminde sırtınız ağrımaya başladıysa,ağrılarınızı azaltmak ve gece iyi bir uyku uyuyabilmek için (doktorunuzun kontrolünde) şu yöntemleri deneyin:
  1. Sırt ve bacak kaslarını güçlendirmek ve esnetmek için basit esneme hareketleri veya yoga yapmak
  2. Sırt kaslarınızı gevşetmek ve rahatlatmak için masaj yaptırma
  3. Sırtınızı desteklemek için yan yatmak, dizleriniz kıvrılmış durumdayken dizlerinizin arasına bir yastık koymak
Ayak Bileklerinde ve Ayaklarda Şişlik
Vücudunuz gebelikte daha fazla sıvı tuttuğundan, özellikle gebeliğin 3. döneminde bacaklarınızda, ayak bileklerinizde ve/veya ayaklarınızda (ödem) şişkinlik oluşabilir. Bu rahatsızlığı azaltmak için:
  1. Mümkün olduğunca ayakta kalmayın
  2. Rahat ayakkabılar giyin
  3. Uzun süreler boyunca oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçının
Not: Ellerinizde veya yüzünüzde ani şişmeler olursa, doktorunuzla iletişime geçin. Bu tür şişmeler preeklampsi adı verilen tehlikeli bir gebelik rahatsızlığının belirtileri olabilir.
Ciltte Kaşıntı
Karnınız ve göğüsleriniz büyüdükçe, cildinizde de kaşıntılar olabilir. Bazı kadınlarda, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında kızarıklıklar görülebilir ve normalde kaşınmanıza neden olan bazı rahatsızlıklar (cilt kuruluğu, egzama veya gıda alerjileri) gebeliğiniz boyunca sizi daha fazla etkileyebilir.)
Bu rahatsızlığı azaltmak için, sıcak duş veya banyodan kaçının, yumuşak bir sabun kullanın ve parfümsüz bir losyon ile cildinizi bolca nemlendirin.
Yoğun Kaşıntı
Gebeliğin ikinci ve daha sık üçüncü döneminde görülebilen şiddetli kaşıntı, gebe kadınların %2'sini etkileyen ve bebeğinize de zarar verebilecek bir karaciğer problemi olan intrahepatik kolestaz belirtisi olabilir. Kolestaz olduğunu düşünüyorsanız, derhal doktorunuzu arayın. Böyle bir durumda, doktorunuz hem sizin hem de bebeğiniz için en uygun testleri önerecektir.
Doktorunuzu ne zaman aramalısınız? Aşırı ve inatçı bir kaşıntı hissetmeye başlarsanız derhal doktorunuzla görüşün.
Cilt Çatlakları
Cilt çatlakları tüm kadınlarda görülmez. Cildin, kilo alma nedeniyle hızla gerilen bölgelerinde ortaya çıkan cilt çatlaklarını önlemek için, vücut tipiniz için önerilen kiloyu aşmamaya ve hızla değil, kademeli olarak kilo almaya çalışarak çatlak oluşma ihtimalini azaltabilirsiniz.
Tırnaklarda hızlı uzama
Bazen, gebeliğin dördüncü ayında, tırnaklarınız normalden daha hızlı uzamaya başlayabilir. Bazen tırnaklarınız daha yumuşak veya daha kolay kırılır hale gelebilir veya üstlerinde küçük çizgiler olduğunu fark edebilirsiniz. Doğumdan sonraki birkaç ay içinde eski hallerine geri döneceklerdir.
Gebelik pek çok fiziksel değişikliğe neden olsa da, bu değişikliklerden bazılarını çok sevebilirsiniz:
  1. Saçlarda gürleşme
  2. Ciltte "ışıltı"
  3. Göğüslerde dolgunluk