Doğum Süreci
Doğum doğal, fizyolojik bir olaydır ve kendiliğinden olur. Çoğu doğumda biz sağlık personelleri yanınızda bekleyerek sadece sizi yönlendirerek ne zaman ıkınmanız, ne zaman nefes almanız, hangi pozisyonda durmanız gibi önerilerle bebeğinizin gelişini kolaylaştırırız. Böylesine doğal, böylesine fizyolojik bir olay için endişe etmenize, stres olmanıza hiç gerek yoktur.
Doğal doğum mümkün olduğunca müdahale edilmeden yapılan doğumdur. Çünkü kendiliğinden başlayan doğal bir doğumda bedeniniz ve bebeğiniz ne yapacaklarını bildikleri tam bir uyum içindedirler. Bu sayede hiçbir ilaç ve müdahaleye maruz kalmayan siz bebeğinizi, tüm doğal hormonlarının etkisi altında doğuracak, doğar doğmaz bebeğinizi göğsünüze alabilecek ve bebeğiniz ile güçlü bir bağ kurabileceksiniz. Doğum sonrasındaki kritik dakikalar sizin ve bebeğinizin bağ kurması açısından çok önemlidir. Sevgi ve coşku dolu bu doğum sonrasında sizin ve bebeğinizin buluşması onların gelecekteki davranışlarını da olumlu etkileyecektir. Normal doğumun ertesi günü normal bir kadın olarak hayatınıza devam edebilirsiniz.
Siz ve bebeğinizle ilgili herhangi bir risk tespit edilmediği sürece sezeryan doğum tercih etmemelisiniz. Bu konuda ebeniz ve hekiminiz sizi doğru yönlendirecektir.
Doğum anı heyecanlı olabilir. Sancılarınız başladığında ya da suyunuz geldiğinde telaş edebilirsiniz. Gebeliğinizin gidişatına göre, beklenen doğum tarihinden en az 15 gün önce hastaneye götüreceğiniz valizinizi hazırlamalısınız. Evlilik cüzdanınız, varsa sağlık sigortanız ile ilgili evraklar ve doğum çantanız unutulmamalıdır.