Anne Sütü ve Emzirme Teknikleri
Emzirme Kılavuzu
Çoğu yeni anne için emzirme, bebeklerini ilk defa besledikleri için anneliğin en inanılmaz parçalarından biridir. Yine de dürüst olmak gerekirse, emzirme doğal bir eylem olmasına rağmen, her zaman doğal olarak gerçekleşmeyebilir.
Emzirme sabır ve pratik gerektiriyor. Bebeğinizin memenizi ağzına alması zor oluyorsa veya emzirme sırasında canınız yanıyorsa, diğer annelerden, hemşirenizden veya ebenizden, ya da hastaneden veya başka bir merkezden destek almaya çalışın. Emzirme hem sizin için hem de bebeğiniz için iyidir. Ancak, elbette endişe ve gözyaşı değil, keyif dolu bir eylem olmalıdır.
Erken Başlayın
Emzirmeye mümkün ise, doğumdan hemen sonra, bebeğiniz uyanıkken ve emme içgüdüsü güçlü iken başlamaya çalışın. Henüz süt üretmeye başlamamış olsanız bile, göğsünüzde antikor içeren hafif bir sıvı olan kolostrum bulunur.
Doğru Pozisyon
Bebeğinizin ağzı tam olarak açık olmalı ve göğüs ucunuz bebeğin ağzına mümkün olduğunca girmelidir. Böylece gelecekte canınız daha az yanacaktır. Hemşireniz, ebeniz veya başka bir deneyimli kadın rahat bir emzirme pozisyonu belirlemenizde yardımcı olabilir. Canınız çok yanıyorsa, meme ucunuz bebeğinizin ağzına iyice girmemiş olabilir.
Sık Sık Emzirin
Yenidoğanlar sık sık, kesin olmamakla birlikte yaklaşık 2 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bebeğiniz ihtiyaç duydukça onu emzirmeniz sütünüzün artmasını da sağlayacaktır. Daha sonraları, bebeğiniz daha belirli bir rutinde beslenmeye başlayacaktır. Anne sütü mamaya göre daha kolay sindirildiğinden, emzirilen bebekler, mama ile beslenen bebeklere göre daha sık beslenmelidir.
Göğüslerde Şişme
Yeni anneler genellikle bol süt üretirler ve bu da göğüslerinizin büyümesine, sertleşmesine ve birkaç gün ağrı hissetmenize neden olabilir. Bu şişkinliği hafifletmek için, bebeğinizi istediği kadar sık sık ve vücudunuz kendini ayarlayarak sadece bebeğinizin ihtiyaç duyacağı kadar süt üretene kadar besleyin. Süt akışını sağlamak için emzirmeden birkaç dakika önce göğüslerinize sıcak kompres yapın ve ağrınızı daha da hafifletmek için emzirmeden önce veya sonra 10 dakika boyunca göğüslerinize buz uygulayın.
Takviye Gıda Vermeyin
Yeterli sütünüz olmadığını düşünseniz bile, bebeğinize şekerli su veya başka bir takviye gıda vermeyin. Bu tür gıdalar bebeğinizin sütünüze duyduğu iştahı azaltabilir ve bu da daha az süt üretmenize neden olabilir. Bebeğiniz sizi ne kadar emerse, o kadar çok süt üretirsiniz. Bebeğinizin yeterince beslenemediğini düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşün.
Emziği Geç Verin
Bebeğinizin kafasının karışmaması için, ona emzik vermeden önce bir iki hafta beklemeniz daha iyi olacaktır. Emziklerde gerçek memeye göre emme süreci daha farklıdır. Bir şişeden emmek de bebeğinizin kafasını karıştırabilir ve bebeğinizin sizi emmesini güçleştirebilir.
Geri Çıkarma
Bebeğinizin beslendikten sonra yediklerini geri çıkarması çok yaygın görülen bir durumdur. Çoğu bebek 1 yaşından sonra bunu bırakacaktır. Arada bir geri çıkarma normal olsa da, bebeğiniz kilo almıyor, (sadece geri çıkarma değil) sürekli olarak kusuyor, beslenmeyi reddediyor ise veya başka bir sorun belirtisi görüyorsanız, doktorunuza başvurun.
Meme Ucunda Çatlaklar
Doğumdan hemen sonraki dönemde meme ucunuzda çatlaklarla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda, pratik tavsiyeler almak için doktorunuz, ebeniz veya emzirme uzmanınız ile görüşün. Meme uçlarınız çatlıyorsa, emzirmeden sonra meme uçlarınızı temiz suyla durulayın ve günlük olarak nazik bir şekilde temizleyin. Doktorunuzun önerisiyle güvenli, uygun bir meme ucu kremi veya merhemi kullanmak da yararlı olabilir. Bu rahatsızlık devam ediyorsa veya bebeğinizi emzirmenizi engelliyorsa doktorunuzla görüşün.
Enfeksiyonlara Dikkat
Meme enfeksiyonları arasında, ateş, memede ağrılı şişlikler ve kızarıklık sayılabilir. Bu gibi durumlar derhal tıbbi yardım almanızı gerektirir.
Doğru Beslenin ve Yeterince Dinlenin
Emziren anneler dengeli, besleyici ve genel olarak günde ekstra 500 kalori alabilecekleri şekilde beslenmelidir. Kafeini tamamen bırakın ve alkolden uzak durun. Her gün bolca su içmeyi (6-8 bardak) ihmal etmeyin. Dinlenme ve kaliteli bir uyku da sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.